Budgetcrematie.nl > Veelgestelde vragen > Uitvaartzorg
Vaak wel maar dat hoeft niet perse. Je kunt een begrafenis of crematie zo duur maken als je zelf wilt.
Maar bij ongeveer gelijke overige uitvaartwensen zal een begrafenis (iets) duurder zijn dan een crematie. Dat komt omdat je bij een begrafenis niet alleen te maken hebt met het openen en sluiten van een graf, maar ook met grafrechten, grafonderhoud, gemeentelijke leges, een grafsteen en (eventueel) professionele dragers.
Je kunt besparen op de uitvaart door veel zaken zelf te doen. Heb je een kleine familie? Dan ben je niet verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen. Via deze site kun je ook een crematie boeken zonder uitvaartondernemer (pakket Direct en Intiem). Verder kun je de overledene zelf verzorgen en thuis opbaren in plaats van te kiezen voor een uitvaartcentrum waar je vaak per bezoek betaalt. Kies je daarentegen voor een thuisopbaring, dan kun je 24 uur per dag bij de overledene zijn. En schenk je gewoon je eigen koffie. Ook mag je zelf een kist maken, rouwdrukwerk ontwerpen of een veldboeket bloemen plukken in plaats van een dure bloemist. Zelf zaken organiseren maakt de uitvaart niet alleen goedkoper, vaak voelen mensen zich ook veel meer betrokken. Voor meer tips, zie het artikel “Een uitvaart zonder uitvaartondernemer” op Uitvaart.nl.
Nee, in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) staat nergens dat een uitvaartondernemer verplicht is. In Nederland bestaan ook geen vestigings- of opleidingsvereisten voor het beroep uitvaartondernemer. Het is een ‘vrij’ beroep. Daarom mag je ook zelf de uitvaart (bege)leiden en die zaken bij ons huren en en inkopen die je zelf niet kunt of wilt regelen zoals vervoer van de overledene, de daadwerkelijke crematie etc.
Voor meer informatie, zie het artikel “Een uitvaart zonder uitvaartondernemer” op Uitvaart.nl.
In de Wet op de lijkbezorging is vastgelegd wanneer de uitvaart dient plaats te vinden, gerekend vanaf de dag van overlijden. In artikel 16 van de Wlb staat:
Begraving of crematie geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden.
Het weekeinde en feestdagen zijn geen formele werkdagen. Op Uitvaart staat een tool die precies aangeeft wanneer de uitvaart (uiterlijk) dient plaats te vinden. Van deze termijnen mag worden afgeweken (artikel 17 Wet op de lijkbezorging). Na advies van een arts mag de burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk overschot zich bevindt een andere termijn stellen.
Ja, de gemeente regelt de uitvaart als niemand de uitvaart kan/wil regelen en/of betalen. Echter, directe nabestaanden (partner, kinderen) krijgen de rekening na de uitvaart gepresenteerd door de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of de directe nabestaanden wel of geen goede relatie hadden met het overleden familielid. Directe nabestaanden die de uitvaart van hun familielid eigenlijk niet willen regelen doen er toch verstandig aan de uitvaart zelf te regelen. Als de familie zelf zorgt voor een hele sobere uitvaart, bijvoorbeeld een Directe crematie van EUR 1350, dan is dat kans groot dat men een stuk goedkoper uit is dan wanneer de gemeente de uitvaart regelt.
Ook mogelijk: Repatriëring overledene naar het buitenland
Wat is het, wat moet je doen en welke kosten komen er bij kijken?
Wij geven alle antwoorden. Lees meer
Copyright 2017-2024 © TOP Uitvaarten B.V. | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden | Tel: 088 – 605 12 05